<<<<   Index

Nog meer zonnepanelen

In het artikel mijn zonne-energie systeem schreef ik over 3500 Wp aan zonnepanelen op het schuine dakvlak van mijn huis.


1200 Wp op het schuurdak

Later heb ik nog meer zonnepanelen geplaatst, om te beginnen in juni 2013 zes panelen van 200 Wp op het platte schuurdak.
De panelen zijn van het merk EC Solar, en ze zijn aangeschaft bij www.sun-solar.nl
Deze panelen zijn aangesloten op twee Stecagrid 500 omvormers, dus drie panelen per omvormer.
Inclusief de frames voor plaatsing op het platte dak, was de aanschafprijs 1778 euro.
Via een toen geldige subsidieregeling kreeg ik van de overheid 15% van die aanschafprijs terug.


Rechts, op het platte schuurdak staat 1200 Wp aan zonnepanelen.
 


Bovenaanzicht van de panelen.
Aan het einde van de middag (rond 16 uur) komen de panelen gedeeltelijk in de schaduw van het huis.
De oriëntatie van de panelen is:

Richting: zuid - zuidoost (154°).
Helling: 30°

De opbrengst van dit systeem is te zien op:
http://www.zonnestroomopbrengst.eu/nl/kockengen/zonnehoek-2/9094/23324.html
 


1700 Wp op het noord - noordwesten.

In maart 2016 zijn er nog meer panelen geplaatst, dit maal op het noord - noordwestelijke dakvlak van het huis.
Uiteraard geeft dat minder energie opbrengst dan richting het zuiden.
Maar het dak aan de andere kant van het huis ligt al vol met  3500 Wp aan panelen en een zonnecollector voor warm water dus daar was geen ruimte meer.

Dit dakvlak heeft als oriëntatie:
Richting noord - noordwest (334°)
Helling: 40°

Ik hoopte met deze set wat extra stroom op te wekken op momenten dat ik iets te weinig zonnestroom heb, namelijk bij bewolkt weer, en 's avonds (in de zomer).
Zolang het dag is, wil ik mijn huis zoveel mogelijk op zelf opgewekte stroom laten draaien.
Het plaatsen van deze panelen was ook wel een beetje uit nieuwsgierigheid, om te zien wat de opbrengst zou zijn bij zo'n oriëntatie.

Om de kosten beperkt te houden heb ik gebruikte zonnepanelen gekocht, bij www.gebruiktezonnepanelen.com .Tien gebruikte zonnepanelen op het noord - noordwestelijke dakvlak.

Het zijn 10 gebruikte zonnepanelen van het merk Solea Solar, model: SM170.
Het vermogen per paneel is 170 Wp (35,0 Volt en 4,86 Ampere bij maximaal vermogen).
Op de website van de verkoper stonden ze vermeld als 175 Wp, maar dat klopt dus niet.
Maar dat haalt me verder niet uit, voor slechts 85 euro per paneel moeten we daar niet over gaan zeuren.
De tien panelen met montagemateriaal, en 60 meter solarkabel en stekkers kostte mij 1217 euro, voor die prijs werden ze ook nog thuis afgeleverd.

Een omvormer heb ik via marktplaats.nl gekocht.
De omvormer is een SMA SWR700, dat is een wat ouder model, maar dit exemplaar was nog nieuw in de doos en kostte me 200 euro.
Omdat de panelen richting het noorden liggen geven ze minder vermogen, en kan er volstaan worden met een kleinere omvormer.
In mijn geval sluit ik dus 1700 Wp aan panelen, aan op een 700 Watt omvormer.
Een kleinere omvormer is om te beginnen goedkoper, en heeft doorgaans ook een lager eigen gebruik, waardoor er iets meer vermogen overblijft om terug te leveren aan het net.
De SWR700 gebruikt zelf in bedrijf minder dan 4 Watt (en 's nachts minder dan 0,1 Watt).

De panelen zijn per 5 stuks in serie geschakeld, dat geeft een spanning van (5 x 35 volt = ) 175 volt op de omvormer tijdens normaal bedrijf, en dat is een prima ingangsspanning voor deze omvormer.
De maximale spanning die de panelen onbelast kunnen geven bedraagt 5 x 44 volt = 220 Volt gelijkspanning, en dat blijft onder de 250 Volt gelijkspanning die de omvormer maximaal mag hebben, dus dat gaat ook goed.
De twee rijen van vijf panelen zijn op de omvormer aangesloten, in het apparaat staan deze twee rijen parallel geschakeld.
Als er voldoende licht op de panelen valt, kunnen de panelen zoveel stroom leveren (Ampère's) dat de omvormer aan zijn maximale uitgangsvermogen komt.
Dat is bij deze omvormer niet erg, hij begrensd zijn uitgangsvermogen op maximaal zo'n 730 Watt, en neemt dan gewoon niet meer stroom op van de panelen als dat beschikbaar zou zijn.

Af en toe bereikt de omvormer wel eens zijn maximale uitgangsvermogen.
Omdat ik benieuwd was hoeveel de omvormer dan tekort kwam in vermogen, heb ik wel eens tijdelijk één rij zonnepanelen losgekoppeld.
Dan gaf de omvormer maximaal zo'n 380 Watt, dus ik neem aan als ik de tweede rij panelen waar aansluit, dat het dubbele vermogen (760 Watt) beschikbaar is.
Maar zoals gezegd begrensd de omvormer het uitgangsvermogen op 730 Watt.
Dit proefje gaf aan dat de omvormer slechts een klein beetje vermogen tekort komt.
Al met al kan ik stellen dat als je de panelen richting het noorden plaatst, de omvormer niet "zwaarder" hoeft te zijn dan de helft van het vermogen aan zonnepanelen.

Het is me gebleken dat als het bewolkt weer is, de panelen richting het noorden (relatief gezien) ongeveer net zoveel energie leveren als de panelen op het zuiden.
In de zomer komt de zon hoger dan 40°, dat wil zeggen dat het directe zonlicht dan het grootste deel van de dag over de dakrand ook op deze panelen schijnt, al valt het zonlicht er dan wel erg schuin op.
In de zomer na 17 uur komen deze panelen pas goed in de zon te liggen, en leveren ze bij onbewolkte hemel in de avond volop stroom, als het vermogen van de panelen aan de andere kant van het huis al flink afneemt, omdat die dan in de schaduw komen.De SMA omvormer, naast de twee Steca omvormers van de panelen op mijn platte schuurdak

 


Detailfoto van de paneel bevestiging.
Deze partij gebruikte panelen zijn door de verkoper verstevigd, aan de randen is rondom een extra aluminium hoekprofiel gemonteerd.
Net op de plaats waar ik de eindklemmen wilde plaatsen zat een popnageltje, waardoor de eindklem niet meer goed aansloot op het paneel.
Om dit op te lossen heb ik een klein hoekje van de eindklemmen afgevijld.

Een ander aandachtpuntje was de lengte van de meegeleverde 40 mm montagebouten.
Voor het monteren van de tussenklemmen (tussen twee panelen) was die lengte prima.
Voor het monteren van de eindklemmen vond ik de lengte echter net iets tekort, de bout ging maar gedeeltelijk in de montagemoer.
Daarom heb ik 45 mm RVS bouten gekocht, maar die waren weer iets te lang, de bouten staken teveel door de moeren heen, en liepen vast in de bodem van de montagerail.
Na het inkorten (met de slijpsteen) van de bouten tot 43 mm ging alles prima, de bouten gingen volledig in de moeren, zonder dat de vastliepen in de montagerail.


Een foto genomen op 6 augustus om 20 uur bij onbewolkte lucht.
De panelen op het noord - noordwesten (1700 Wp) leveren op dat moment 612 Watt.
De panelen op het dak van de schuur (1200 Wp richting zuid - zuidoost) liggen allang in de schaduw van het huis, en leveren slechts 37 Watt.

De opbrengst van dit systeem is te zien op:
http://www.zonnestroomopbrengst.eu/nl/kockengen/zonnehoek-3/9094/23325.html<<<<   Index